_edited.jpg)
.jpg)
Prof. Dr. Mehmet Karagül
Akil İnsan Üretir Aciz İnsan Tüketir

Kitaplar

Uluslar arası İktisadi Örgütler
ve
Az gelişmiş Ülkeler
Dünyanın siyasi tarihini; feodal devletler, imparatorluklar, milli devletler ve nihayet uluslararası örgütler dönemi şeklinde özetlemek mümkündür. Konuları itibariyle iktisadi, siyasi, askeri ve kültürel amaçlı, kapsamı itibariyle de bölgesel ve küresel boyutta faaliyet gösteren uluslararası örgütlerin, 20. yüzyıla tam manasıyla damgasını vurduğunu ve içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda da aynı etkinliklerinin artarak devam ettiğini görmekteyiz.

Milli birlik ve iktisat
Bireyin varlığı için her bir hücre ne ise milletin varlığı ve refahı için de birey aynı anlama gelmektedir. Bu itibarla toplumların kendi değerleriyle varlıklarını sürdürebilmeleri, tamamen toplumu oluşturan bireylerin birlikteliklerine, diğer bir ifade ile millet olabilmelerine bağlıdır.

Sosyal Sermaye
Kapitalizmin kör noktası
Okurların ortak kanaatı: "Son Yılların En Özgün ve İddialı Kitabı"
Sadece ekonomi değil, siyaset dahil bütün diğer sosyal bilimler, hatta disiplinlerarası işbirliği kapsamında fen bilimleri alanında çalışanlar ve özellikle azgelişmiş milletler üzerine söz söyleme iddasında olan her kişinin mutlaka okuması gerken özgün bir kitap:

Beşeri Sermayenin İktisadi Gelişmedeki Rolü ve Türkiye Boyutu

Ahilik ve Meslek Ahlakı
Bölüm yazarlığı: Ahilik ve Ekonomi
Türk-İslam anlayışının bir diriliş şifresi olan Ahilik Teşkilatı, XIII yüzyılın ilk yarısından XIV. Yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadoluda yeşermiş daha sonra Türk milletinin hâkimiyet kurduğu coğrafyalarda devlet-millet bütünlüğünü sağlamış çok önemli bir müessesedir. İlhamını İslamdan alan ve bir Türk yorumu olan Ahilik sistemi "sanat altın bileziktir" anlayışıyla halkımızın meslek sahibi olması yönünde çağları delen mesajını, tıpkı sevgili peygamberimizin "İki günü eşit olan aldanmıştır" idealiyle bütünleştirmiştir.

Türk Dünyası
Bölüm yazarlığı:Türk İslam Medeniyetinde Ahiliğin İktisadi Hayat ve Devlet Oluşumundaki Rolü
Türk dünyasında en önemli sorunlardan biri düşünce üretiminde yaşanan güçlüklerdir. Bu noktada yaşanan sorunlar Türk medeniyetinin temel ilkelerinin günümüz şartlarında nasıl anlaşılacağı ve uygulanacağı konusunda ciddi açmazlar oluşturmaktadır. Düşünce üretimindeki sorunlar, Türk dünyasının öz değerlerinin günümüz şartlarında dile getirilmesini imkânsız hâle getirmektedir. Kimi zaman aynı görüşü savunan taraflar kavramların içeriğinin farklı anlaşılması ya da aynı olgu için farklı kavramlar kullanılması nedeniyle büyük anlaşmazlıklar yaşayabilmektedirler.

Scientific Studies on the Edge of GLOBAL WARMING: Carbon Footprint Sustainable Environment and Future
(Bölüm Yazarlığı)
We need a sustainable environment and sustainable energy resources to make life sustainable. The social cost of climate change caused by fossil fuels is many times high- er than the cost of preventing climate change. However, the damage caused by climate change cannot be compensated for most of the time. In other words, getting rid of fossil resources will be the most effective method in meeting the energy demand of human beings.

Bölgesel Kalkınma ve Bölge Bilimi Üzerine Yazılar
(Editörlük)
Bölge Bilimi”, aralarında coğrafyacı mimar, şehir ve bölge plancıları, iktisatçı, işletmeci, siyaset bilimci ile sosyologların yer aldığı, disiplinler arası çalışılan geniş bilim alanıdır. Türkiye, bölgesel dengesizlik ve gelişme farklılıklarının önemli boyutlarda olduğu bir ülkedir. Dolayısıyla ülkemiz açısından, bölge bilimi ve bölge planlaması üzerine çalışan akademisyenleri bir araya getiren Bölge Bilimi Türk Milli Komitesi (BBTMK) tarafından düzenlenen Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongreleri büyük önem arz etmektedir.

ENERJİ ÇEVRE VE İKTİSAT ARAŞTIRMALARI
(Editörlük)
İktisadın bir bilim olarak ortaya çıktığı 18. Yüzyıldan bu yana tüm dünya ülkelerinin ve iktisatçıların temel hedefi, iktisadi büyüme ve kalkınmanın nasıl sağlanacağına ilişkin teori ve politikalar geliştirmek olmuştur. Tarihsel süreç içinde ele alındığında, dönemsel olarak kesintiler yaşanmış olsa da bu hedefe önemli ölçüde ulaşıldığı, dünya ölçeğinde iktisadi kalkınma ve büyümenin sağlandığı, refah düzeyinin yükseldiği, hızlı nüfus artışı ve kentleşmenin yaşandığı gözlenmiştir.